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Use of Barbeques & Storage of LPG Tanks

This information is provided to you by the Town of Brookhaven, Division of Fire Prevention
and is intended for use in multiple residence settings, i.e. apartments, condominiums, co-
ops and alike. This information does not apply to 1 and 2 family detached dwellings.

Local Law of Town of Brookhaven Chapter 30, Section 103 E
Container storage forbidden.

(1) No container of liquefied petroleum gas (LPG), either in use or in storage, will be
permitted inside or on the roof or balcony of any occupied building or in or on any
construction attached to an occupied building, except as permitted in Subsections F and G
below. (Please note: exception F and G do not apply in this situation).

(3) Storage of containers must be outside the building, at least 25 feet from any building.
Storage is to be in either a noncombustible top and bottom vented structure or surrounded
by a substantial metal fence enclosure, such enclosure to be adequately secured against
access by unauthorized persons.

International Fire Code (2015)

308.1.4 Open-flame cooking devices. Charcoal burners and other open-flame cooking
devices shall not be operated on combustible balconies or within 10 feet (3048 mm) of
combustible construction.

Exceptions: 1. One- and two-family dwellings. 2. Where buildings, balconies and decks are
protected by an automatic sprinkler system. 3. LP-gas cooking devices having LP-gas
container with a water capacity not greater than 2 %2 pounds [nominal 1 pound (0.454kgQ)
LP-gas capacity]

Frequently Asked Questions:

1. Q. Can | use my electric barbeque / grill within 10 feet of my building or deck or on my
second story balcony?

A. Yes, electric barbeques / grills may be used without restriction, as they do not produce an
open flame.

2. Q. Can | use my charcoal barbeque / grill on my second-floor balcony or within 10 feet of
the building or my ground level deck or patio?



A. Unless there is an approved fire sprinkler system protecting the balcony, deck or patio or
there is no combustible construction within 10 feet. “No”. This would be a violation of the
Fire Code.

3. Q. Can | use my LPG (propane gas - 20 Ib.) barbeque / grill on my second story balcony?
A.“No” This would be a violation of the Fire Code.

4. Q Can | use my LPG (propane gas) barbeque / grill if | use it more than 10 feet from the
building or my ground level deck or patio?

A. Yes, as long as the minimum distance of 10 feet is maintained at all times during use,
you are in compliance with the Fire Code.

5. Q. Where should | keep my spare propane tank (LPG cylinder)?

A. Due to the restricted space in most complexes, it is recommended that spare tanks not
be maintained on the property. The tank in use / attached to your barbeque / grill should be
the only tank you have. Improper storage of the tanks / cylinders is a violation of T.O.B.
Local Law 30-9.

Any violation of any section of the Fire Code of New York State, constitutes an offense
pursuant to Section 16 of the Fire Prevention local law and may be punishable by a fine up
to $10,000 per day, imprisonment not to exceed (6) months, or both.

If you should have any questions, comments or concerns, please contact the Division of Fire
Prevention at (631) 451-6262 or visit our webpage at www.brookhavenny.gov/fire
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